Op 10 augustus introduceerde OneStopSourcing haar nieuwste product modelovereenkomstmaken.nl. Op 15 augustus publiceerde ZZPBarometer het onderstaande persbericht.

Opgestelde modelovereenkomsten voldoen aan Wet DBA

Utrecht – OnestopSourcing heeft officieel de website www.modelovereenkomstmaken.nl gelanceerd. De website biedt zowel zzp’ers als opdrachtgevers de mogelijkheid om kosteloos een modelovereenkomst op te stellen volgens de criteria, die sinds 1 mei 2016 op grond van de wet DBA van kracht zijn geworden.
De website is ontwikkeld om op eenvoudige wijze zowel de opdrachtgever als de zzp’er te leiden naar de juiste modelovereenkomst, passend bij de persoonlijke situatie en de opdracht. Door middel van de handige keuzehulp kom je langs alle onderdelen die aan de basis staan van de modelovereenkomst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder de keuzehulp direct je overeenkomst op te maken.

Gijs Aanen, directeur van OneStopSourcing en initiatiefnemer: “Als organisatie volgen wij de ontwikkelingen in de markt op het gebied van HR-diensten op de voet. Wij staan voor gemak, transparantie en heldere afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving. Dit geldt zowel voor de inzet van zzp’ers bij opdrachtgever als voor onze andere diensten zoals bijvoorbeeld Werving & Selectie. Wij merken dat er veel onduidelijkheden zijn rondom de modelovereenkomsten. Zonder hulp raak je al snel de weg kwijt, maar met een beetje hulp is de overeenkomst zo opgesteld. Het is allemaal tijd die je als professional of opdrachtgever beter kunt besteden. Daarom hebben we www.modelovereenkomstmaken.nl gelanceerd. De website leidt je via drie eenvoudige stappen tot een goede, goedgekeurde, modelovereenkomst, die je vervolgens online kunt invullen en opslaan. Niet iedere zzp’er is ondernemer en niet iedere klus is geschikt voor zelfstandige uitvoering. Natuurlijk hopen we dat professionals of opdrachtgevers die dat constateren bij ons aankloppen voor advies of bijvoorbeeld verloning.”
OneStopSourcing is als intermediair op het gebied van instroom van personeel dagelijks bezig met het volgen van de ontwikkelingen op dit gebied en het aanpassen van de dienstverlening. Rick Schevers, salesdirecteur: “Wij maken ons natuurlijk hard voor de belangen van zzp’ers en opdrachtgevers. Vanuit onze positie als intermediair is het onze rol om hen daar zo goed mogelijk in te adviseren. Wij willen de markt verder helpen waarbij we natuurlijk het vermijden van alle risico’s op het gebied van de nieuwe wetgeving hoog op de agenda hebben staan”.
De website is vanaf heden voor iedereen vrij toegankelijk en is bruikbaar voor iedere zzp’er of opdrachtgever. OneStopSourcing is trots op de livegang. In nauwe samenwerking met specialisten uit de markt en met hulp vanuit de Belastingdienst is het resultaat geworden zoals van tevoren bedacht: duidelijk, makkelijk in gebruik en in overeenstemming met de nieuwe wet.

Waarom is deze site nodig?

De wetgeving is begin dit jaar veranderd. Tot 1 mei 2016 kon de zzp’er met een VAR-verklaring bij zijn of haar opdrachtgever(s) de zelfstandigheid garanderen. Opdrachtgevers liepen zo geen risico achteraf aangeslagen te worden voor loonheffingen en zzp’ers konden profiteren van belastingvoordelen. Het bleek echter dat veel zzp’ers op papier weliswaar zelfstandig waren, maar in de praktijk toch meer weg hadden van werknemers in loondienst. Reden waarom de wet DBA in het leven is geroepen en het werken op basis van een modelovereenkomst sterk wordt aanbevolen.
Omdat veel zzp’ers en opdrachtgevers worstelen met het opmaken van een modelovereenkomst heeft OneStopSourcing deze website ontwikkeld. Er zijn ook andere initiatieven in de markt. Deze dekken echter slechts een gedeelte van het totale spectrum af of vragen hier geld voor. Volgens OneStopSourcing kan dit dus anders.
Uit een peiling van ZZP Barometer blijkt dat bijna een kwart van de zzp’ers geen idee heeft van de gevolgen als zij op dezelfde manier blijven doorwerken. In de nieuwe situatie kijkt de Belastingdienst naar drie componenten van het arbeidsrecht om te beoordelen of iemand wel of niet een loondienstverband heeft: loon, arbeid en gezag. Volgens de nieuwe wet wordt een zzp’er als zelfstandige aangemerkt wanneer hij of zij in ieder geval niet aan één van deze drie criteria voldoet. In de praktijk betekent dit dat de zzp’er of geen gezag moet ontvangen of zich vrij moet laten kunnen vervangen. Aangeraden wordt om een modelovereenkomst te maken waarin vrije vervangbaarheid en of geen werkgeversgezag staat opgenomen. Natuurlijk draait het bij de handhaving wel om de praktijk. Het is dus belangrijk dat er volgens de afspraken die in de modelovereenkomst zijn gemaakt, wordt gewerkt.
Bronnen 
ZZPbarometer